Forum
=> Daha kayıt olmadın mı?Yeni yılınız kutlu olsun
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forum - GIDA SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR
Burdasın: Forum => Haberler => GIDA SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR |
|
Yonetici (şimdiye kadar 128 posta) |
Gıda Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 1. Taze Seçin: Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin.Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan ve hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının. 2. Paketi inceleyin: Üzerinde de3lik olan paketi seçmeyin. Eğer taze et veya tavuk paketinden et suyu sızıyorsa, paketi bir başka poşetin içine yerleştirin.Her zaman balık veya et almadan önce meyva ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun. 3. Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edin: Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Taze meyva sebze 10 derece altında süt ve süt ürünleri 4 derece altında Et,balık,tavuk 2 derece altında Dondurulmuş gıda -18 derece altında olmalıdır. 4. Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin: Tarihler yazılırken, gıdanın 4 derece veya 2 derece sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir.Bazen peynir ve meyva sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. 5. Süt ürünlerinin Tarihini Kontrol Edin: Bu ürünlerde genellikle belli bir güne kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4 derece sabit sıcaklığında saklanacağı varsayılır. Eğer sıcaklık 10 derece ise bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği 4 kez azalır. Özellikle süt en sıcak kısım olan buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirilmemelidir. 6. Taze Balık, Et, Tavuk Seçimi: Etin kırmızı rengine miyoglobin isimli doğal bir pigment neden olur. Bu pigment, doğal boyar madde, hindi ve tavuk etlerinde daha azdır.Genellikle parlak kırmızı renkli sığır eti tazeliğin göstergesidir. Bazen dondurulmuş tavuk bacakları ve kanatları pişirildiğinde renk koyulaşır.Bunun nedeni, tavuğun gözenekli kemiklerinden hemen yakındaki kaslara kanın sızması ve pişirme ile rengin koyulaşmasıdır.Eğer pastörizasyon sıcaklığında pişirme yapılırsa tehlike kalmaz. 7. Dondurulmuş Gıdaların Alınması: Bu tür gıdalarda sıcaklık artışını önlemek için alışverişinizin sonuna doğru alın.Dondurucunun dolum çizgisinin altında kalan ürünleri almaya özen gösterin.Eğer paketin üzerinde buz kıristalleri varsa gıdanın dondurucuda uzun süre tutulduğunu gösterir.Eğer dondurucuda sıcaklık değişimi 9.5derece ise defrost(çözümleme) ile donmuşp gıdanın yüzeyinde ısınma olur ve sıcaklık yeniden düştüğünde yüzeydeki serbest su donar ve gıdanın yüzeyi su kaybeder.Bu bir kalite sorunudur. 8. Makarna, Hububat ve Kuru Gıdaların Seçimi: Bu gıdalar görünür böceklerden arınmış olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. 9. Konserve Gıdaların Seçimi: Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Çoğu kez bombe oluşumları, gıdanın asitlerin teneke lakı ile reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazı nedeniyledir. Bu tür bir konserve kutusunu ne olursa olsun asla açmayın ve geri götürün. İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Dilek Boyacıoğlu'ndan alınmıştır. |
Bütün konular: 119
Bütün postalar: 147
Bütün kullanıcılar: 32
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse